Техники за декорация

Матиране (Ецване, химически фростинг) е техника за декорация, базирана на химическото третиране на външната повърхност на стъкленото изделие. Резултатът е частична до пълна загуба на прозрачност, съчетана с приятна на пипане грапавина. Тази техника може да бъде прилагана върху стъклен амбалаж с всякаква форма и големина. Ние внедрихме уникална многостепенна технология, която позволява напълно автоматизиране на целия процес – от приготвянето на работните разтвори до самото матиране и окончателната обработка на изделието.

Лакиране  е една от най-иновативните технологии за декорация на стъклени изделия. Тя представлява боядисване по методите на електростатично пръскане и въздушно-струйна атомизация. Напълно автоматизираното оборудване, което използваме ни позволява да постигнем цялостно, частично или полупрозрачно покритие, последвано от сушене при ниска температура. Гамата от цветове за покритие е много широк – от полупрозрачни тонове до плътни цветове, мат, полугланц или гланц. В повечето дизайни лакирането се използва в комбинация с други методи, особено ситопечат, с цел постигане на по-голям визуален ефект.

Ситопечат е най-разпостраненият и ефективен метод за декорация на стъклени изделия. Устойчиви мастила се нанасят директно върху стъклената повърност и се фиксират чрез изпичане при различни температури или с помощта на ултравиолетова светлина (ако се използват UV мастила). Крайният резултат е покритие, което не се лющи и е устойчиво на надраскване. Използва се огромно разнообразие от мастила – термопластични, съдържащи благородни метали, устойчиви на алкохол, мастила, които позволяват на бутилките да бъдат третирани с разтвор на сода каустик за многократна употреба и др. Дизайните могат да бъдат отпечатани с до 6 цвята , включително CMYK процес. Ситопечатът се комбинира добре с матиране лакиране и горещо щамповане, като по този начин се създават дизайни със зашеметяващ визуален ефект.

Тампонният печат е метод, при който различни видове мастила и бои се нанасят с помощта на тампон на места, където печатането с използване на другите технологии е невъзможно. Обикновено това са трудно достъпни места от стъклената повърхност – неравни или със сложна геометрия.

Горещо щамповане е техника на нанасяне на специално фолио върху повърхността на стъклено изделие под въздействието на налягане и определена температура. Полученото изображение има отличен визуален ефект и тактилно усещане. Широк спектър от цветове, в комбинация с различни текстури, са на разположение за този вид техника, включително гланц, блясък, мат и комплексна холограма. Горещото щамповане е най-добрата алтернатива на скъпите мастила, които съдържат благородни метали (злато и платина). Този метод също е незаменим при работа с вече матирани или лакирани изделия, където високата температура е недопустима.

Прилагането на една или комбинация от повече техники е сигурна защита на вашата продукция от нелоялна или спекулативна конкуренция, подчертава оригиналността и високото качество и привлича клиенти с оригиналния си външен вид.